Enligt Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) är bygget av kulturhuset fortfarande en investering väl värd att satsa på. Foto: White Arkitekter/SVT

Kulturhuset blir 100 miljoner dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaden för det nya kulturhuset i Skellefteå har tidigare legat på 490 miljoner kronor. Nu har kommunen gjort en omräkning och priset har höjts rejält. För kommunen kommer dock inte ökningen som en chock.

När Skellefteå kommun tog det första beslutet i fullmäktige 2015 landade kostnaden för det nya kulturhuset på 490 miljoner kronor. I går träffades kommunstyrelsen för att fatta ett nytt beslut om byggets slutsumma. När kulturhuset planeras stå färdigt år 2020 kommer kostnaden ha ökat med drygt 110 miljoner kronor till 600 miljoner.

Att kostnaderna ökar är inget som slår ner som en bomb hos Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) som förklarar att man räknat med att det skulle bli dyrare.

Kulturhuset Sara

– Det har vi förstått, så är det med allt. När vi tar beslut om prislappen utgår vi från vilket pris som gäller idag. När vi räknade 2015 räknade vi med vart priset skulle landa då. Om vi väntat till 2025 hade det blivit ett mindre kulturhus, säger han.

Förklaringen till att priset nu ökat så mycket som det gjort beror inte på att bygget ska bli större. Enligt kommunens ekonomichef Samuel Lundqvist handlar det om att produktionskostnaderna i kommunen stigit sedan den senaste beräkningen 2015.

LÄS MER: (SD) bakom folkomröstning om kulturhus

”Det är absolut värt det”

Enligt Burman (S) har kommunen en soliditet på 70 procent och har i princip inga skulder idag. Att kulturhusets kostnader ökar kommer därför inte bli ett hårt slag mot ekonomin menar han.

– Det är absolut värt det, Skellefteå växer starkt nu och då har vi bestämt att möta upp det stora behov som finns att bygga ett kulturhus. Det kommer bli en attraktiv investering för kommunen, säger Lorents Burman.

Under de kommande fyra åren kommer summan att portioneras ut enligt följande. 2017: 50 miljoner kronor, 2018: 220 miljoner, 2019: 260 miljoner och 2020: 50 miljoner.

LÄS MER: Här är Skellefteås nya kulturhus

Stort stöd hos partierna

Nu går investeringsbudgeten vidare till kommunfullmäktige och enligt Skellefteås kommunalråd Lorents Burman (S) har den stort stöd bland de andra partierna. De enda som har ställt sig emot förslaget är Sverigedemokraterna, Moderaterna vill däremot dra ner kostnaderna.

– Det är en övertygande majoritet, Moderaterna är inte emot utan vill dra ner kostnaderna. Skulle vi göra det sänks ambitionen och då skulle vi få avbryta alltihop. Den politiska viljan finns inte, det är en stark vilja om att bygga, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet