Foto: White Arkitekter

(SD) bakom folkomröstning om kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

En grupp Skelleftebor har startat en namninsamling för en folkomröstning som ska stoppa Skellefteås nya kulturhus. Alla partier förutom Sverigedemokraterna vill bygga kulturhuset. Blanketten med namnunderskrifter ska skickas till partiets ordförande i Skellefteå.

Markku Andersson har tillsammans med andra Skelleftebor dragit igång ett folkinitiativ. De vill samla tillräckligt med namn för en folkomröstning för att stoppa kulturhuset.

– Där finns en vision hos politikerna att kulturhuset ska ge något som jag inte upplever att de har säkerställt. Det går inte säga att de positiva effekterna slår in, säger Markku Andersson.

Underskrifter lämnas till partiordförande

Folkinitiativets hemsida domineras av en video, publicerad på videokanalen Youtube, av ordförande för Sverigedemokraterna i Västerbotten, Petter Nilsson. Videon och blanketten för namnunderskrift på hemsidan har samma grafiska profil som partiet.

Blanketten med namnunderskrifter ska skickas in till partiets ordförande i Skellefteå, Roland Östlund. Men att Sverigedemokraterna ligger bakom initiativet står ingenstans.

Markku Andersson, initiativtagare till folkomröstning Foto: SVT

– Man kanske kan tycka att det borde det – om sakfrågan gällde SD. Men det här är en sakfråga som alla kan stå bakom oavsett politisk hemvist. Jag känner till exempelvis många som röstar på Socialdemokraterna som är för det här folkinitiativet och som säger det är riktigt bra, säger Markku Abrahamsson.

M står bakom satsningen

Sverigedemokraterna har redan föreslagit en folkomröstning om kulturhuset i kommunfullmäktige och fick nej. De är det enda partiet som driver frågan – alla andra vill bygga.

– Vi står bakom kulturhussatsningen, men vi vill se till att det håller sig till den budget som är lagd, säger Moderaternas gruppledare i Skellefteå Andreas Löwenhöök.

Även Miljöpartiet har vissa tvivel kring fördyringar i budgeten, men tvekar inte att kulturhuset behövs.

– Jag tycker att det är positivt när medborgarna får säga sitt, men det har de efter medborgardialoger redan gjort i den här frågan, säger Miljöpartiets gruppledare Hans Brettschneider.

– Jag stöder folkinitiativet även om jag inte varit med och dragit igång den, säger kommunfullmäktigeledamoten Peter Lindqvist (SD).

Godkännande av ledamöter krävs

För en folkomröstning krävs minst 6.000 namnunderskrifter. Mer än en tredjedel av ledamöterna i kommunfullmäktige måste också godkänna att folkomröstningen ska genomföras.

– Ur en demokratisk aspekt ska man åtminstone ha möjligheten att protestera, säger Markku Abrahamsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.