Foto: Skellefteå kommun.

Klart: Här är Skellefteås nya kulturhus

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart hur Skellefteås nya kulturhus ska se ut. Vinnaren utsågs vid en prisceremoni vid 11-tiden på tisdagen.

”En öppen och inbjudande byggnad som ger liv åt staden”, så beskrivs det nya kulturhuset i Skellefteå.

55 arkitektbidrag har sedan några månader tävlat om vilket som ska bli Skellefteås nya kulturhus. Idag avgjordes tävlingen. En jury på elva personer har utsett ”Sida vid sida” av White arkitekter.

Kulturhuset Sara

”Ett elegant tilltalande hus uppbyggt av enkla volymer […] Trä är en viktig del i huset gestaltning”, sade juryn som en del i bedömningen.

Huset har tidigare beräknats kosta 500 miljoner och kommer att vara omkring 12000 kvadratmeter stort.

– Vi hade många oerhört välgjorda förslag bland de tävlande, men i slutändan var det ”Sida vid sida” som bäst mötte de krav och önskemål vi hade ställt i tävlingsprogrammet, säger Harriet Wistemar, kommunarkitekt i Skellefteå och en av tävlingens jurymedlemmar.

Läs mer: Vägen till nya kulturhuset

Teater, bibliotek och hotell

Arkitekterna Robert Schmitz och Oscar Norelius har tagit fram det vinnande bidraget.

– Det har varit fantasktisk kul att jobba med det här projektet. Platsen är också fantastisk, mitt i stan, säger Oscar.

– Vi är otroligt stolta att vi får skapa ett nytt hem för konst, teater och litteratur i Skellefteå. Huset rymmer fem olika verksamheter och det är när de möts som det uppstår magi.

Huset rymmer Västerbottensteatern, MAN – Museum Anna Nordlander, Skellefteå konsthall och ett nytt bibliotek, men också en hotelldel med omkring 200 rum och konferens.

Taket täcks med ett jordlager och ängsväxter, som bidrar till en biologisk mångfald förbättrar isoleringen. Delar av taket kommer att vara öppet för besökarna så att de kan njuta av naturen i stadsmiljön.

Preliminärt utseende

Det vinnande förslaget har preliminär byggstart under 2017 och kan ändras något fram tills dess.

–  Både större och mindre förändringar kan ske under projekteringen, men samtidigt får inte det färdiga projektet komma så långt från skissen att ursprungsidén inte känns igen, förklarar Therese Bäckström Zidohli, projektledare Kulturhus Skellefteå.

White arkitekter som vann tävlingen ligger även bakom Umeås kulturhus Väven.

”Möjligheternas hus” fick andra pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet