Andreas Löwenhöök (M) och Lorents Burman (S) är inte överens om hotellbygget intill kulturhuset i Skellefteå Foto: SVT/Skellefteå kommun

Politiskt storbråk kring hotellbygge i Skellefteå

Uppdaterad
Publicerad

Planerna på ett kulturhus med ett tillhörande höghushotell i Skellefteå har präglats av enighet över blockgränserna. Men inte längre.

– Kommunen ska inte bygga något lyxhotell. Den ska ägna sig åt skola och omsorg, inte hotellbyggen, säger Andreas Löwenhöök (M), kommunstyrelsens andre vice ordförande .

Kommunstyrelsens ordförande Lorents Burman (S) slår tillbaka och menar att kulturhuset och hotellet sitter ihop.

– Moderaternas förslag äventyrar hela projektet, säger Lorents Burman (S).

Kulturhuset Sara

Ordväxlingen är skarp – långt ifrån den enighet över blockgränserna som kännetecknat resonemangen under snart tio års tid. Först rådde enighet om att hotellkungen Hilding Holmqvist skulle bygga hotellet och kommunen kulturhuset.

Sedan visade kapitalstarka aktörer intresse av att köpa både kulturhuset och hotellet för att sedan hyra ut det till en operatör. Då rådde enighet om att göra ett omtag.

Norskt bolag ska bygga

Vid ett extra möte med kommunstyrelsen på onsdagen beslöts att åter sätta det vilande miljardprojektet i rörelse igen, via ett avtal med den norska byggentreprenören Hent.

Kulturhuset – med plats för 1 200 personer i den största salen – skulle få kosta 600 miljoner. Höghushotellet fick en ram på 450 miljoner kronor.

Båda delarna med industrihusbolaget Polaris som byggherre. Moderaterna sa nej till hotellet.

– Att kommunen ska bygga ett hotell är vansinne, säger Andreas Löwenhöök (M).

– Vi är inne i känsliga förhandlingar med köpare av det blivande huset och intresserade hotellföretag. Det handlar om tillskott på en miljard till kommunen. De får inte tro att projektet stoppas av politisk oenighet, säger Lorents Burman (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet