Foto: Skellefteå kommun.

Beslut: Kommunen bygger hotellet

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommun kommer att bygga det hotell som ska ligga i anslutning till kulturhuset, det står nu klart efter en omröstning i kommunfullmäktige.

Det blev en lång debatt om huruvida Skellefteå kommun ska bekosta hotelletbygget eller inte. Moderaterna, Miljöpartiet och Kristdemokraterna ifrågasatte om kommunen ska bekosta ett hotell som man kan tvingas täcka underskott för under flera år framåt.

Det blev tillslut votering i frågan, där en majoritet med Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i spetsen, röstade igenom att kommunen ska investera i hotellbyggnaden med avsikt att det ska säljas när det står klart.

Kulturhuset Sara

– Det vi diskuterade idag var huruvida kommunen ska sätta igång bygget eller om en privat aktör ska göra det. För att kommunen ska få rådighet i tidsplanen ska Skellefteå industrihus förbereda och projektera för byggstarten. De ska få i uppdrag att bygga hotellet och under byggnationerna ska vi försälja detta till extern finansiär, säger han.

Vidare förklarar han att kulturhuset inte går att bygga om inte själva hotellet byggs då det kommer att vara placerat i mitten av kulturhuset.

Moderaterna besvikna över beslutet

Efter beslutet förklarar oppostionsrådet Andreas Löwenhöök (M) att man från deras sida är besvikna över fullmäktiges beslut. Däremot kommer man inte att överklaga beslutet.

– Moderaternas uppfattning är att vi ska driva och pröva frågor politiskt. Sedan är det upp till väljarna att bestämma om vi ska ha politiker som prioriterar välfärden eller lyxhotell. Vi tycker illa om beslutet, vi anser att det privata näringslivet ska bygga hotellet, men det är trots allt inte partiernas roll att driva juridiska processer, säger han i ett pressmeddelande.

Resultat från voteringen

51 ledamöter röstade för

11 ledamöter röstade mot

1 ledamot avstod från att rösta

Två ledamöter var frånvarande

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset Sara

Mer i ämnet