Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Wanngård (S) och Joakim Larsson (M) har olika syn på vilka fastigheter staden kan sälja. Foto: SVT

Skolförsäljningar för två miljarder het fråga i stadshuset

Uppdaterad
Publicerad

På måndag ska Stockholms stads politiker bland annat fatta beslut om en skolfastighet i Gubbängen ska säljas till Engelska skolan, som i dag bedriver skolverksamhet i lokalerna. Men oppositionen har protesterat högljutt mot skolförsäljningen – för synen på vad staden ska äga eller vad som kan säljas är en av de skarpa skiljelinjerna mellan majoritet och opposition inför valet senare i år.

– Staden behöver inte äga allting men när det gäller fastigheter med skattefinansierad verksamhet, som skolor och äldreomsorg, så bör staden äga dem, säger Karin Wanngård (S), oppositionsborgarråd.

Men det är inte bara den här skolfastigheten som står på tur att säljas, ytterligare åtta skolor och förskolor kan komma att säljas för närmare två miljarder kronor.

– Det är rimligt att vi har privata ägare till fastigheter där kommunen inte driver verksamheten. Vi har stora investeringsbehov i Stockholm och det är bra att det är fler aktörer som investerar, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd. 

Hör mer om den olika synen på vad staden bör äga i klippet ovan.

Planerade skolförsäljningar

Följande skolor vill den politiska majoriteten i Stockholms stad sälja:

IES Enskede (Gubbängen) till IES

Tensta gymnasium till Hemsö

Följande sju vill man sälja till Samhällsbyggnadsbolaget, SBB:

Torpstugan förskola

Årstagården förskola

Riksbyskolan / IES Bromma

Hässelby gymnasium / IES Hässelby

Västbergaskolan

Västerholmsskolan

Österholmsskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.