Rashid Mohammed (V) och Kadir Kasirga (S) vädrar sin kritik i klippet – och Peter Jönsson (M) svarar. Foto: Kovan Alshawish/SVT

S och V om försäljningen i Tensta: Vi kommer att tappa kontrollen

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att Stockholms stad ska sälja Tensta gymnasium och Tensta träff får kritik från flera håll. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet kräver att majoriteten gör ett omtag.

Planerna väcker också reaktioner inom civilsamhället. Ett 40-tal profiler och aktörer med koppling till Tensta har startat ett upprop mot försäljning. I skrivande stund har de samlat in omkring 2 000 underskrifter.

Socialdemokraterna driver fortfarande frågan om ett utbildningscentrum och Vänsterpartiet vill att staden satsar på kultur i lokalerna. Men Peter Jönsson (M), styrelseordförande för Sisab som äger fastigheten, menar att staden har vänt på alla stenar för att på egen hand hitta verksamheter till lokalerna.

Hör parterna i klippet.

  • Byggdes 1984 efter ritningar av arkitekt Gösta Uddén.
  • Landskapsarkitektkontoret Gunnar Martinsson utformade skolgården.
  • Stadsmuseet har blåklassat fastigheten och den bedöms alltså ha ”synnerligen höga kulturhistoriska värden”.
  • Byggnaden är 21 462 kvadratmeter och tomträttens totalyta är 37 430 kvadratmeter.
  • I gymnasiedelen finns bland annat skollokaler och en vinterträdgård.
  • Fastighetens andra del, ”Tensta träff”, innehåller stadsdelens bibliotek, olika lokaler för fritidsverksamhet och aulan Stockholmssalen.

Källa: Sisab, Stadsmuseet i Stockholm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.