Ilija Batljan Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Förundersökningen mot Ilija Batljan läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökningen mot SBB:s vd Ilija Batljan.
– Han har inte konfronterats med en enda omständighet under hela förundersökningen, säger Batljans advokat Filip Rydin.

Det har nu gått mer än två veckor sedan Ilija Batljan, vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB) anhölls för misstanke om brott mot marknadsmissbrukslagen. Efter en dag släpptes en ”oerhört lättad” Batljan, och två dagar senare släpptes ytterligare fem personer som frihetsberövats i samband med utredningen.

Nu har åklagaren alltså kommit fram till att förundersökningen ska läggas ned. Tidigare har både Batljan själv och advokaten Filip Rydin belagts med yppandeförbud och inte kunnat säga något om vad utredningen handlar om. Men när förundersökningen lagts ner har förbudet hävts, och Filip Rydin berättar nu vad misstankarna handlade om:

”Kedjan var väldigt tunn”

– Det gick aldrig ut på att Ilija själv skulle ha läckt information till någon som handlade med värdepapper i samband med Hemfosa-affären. I stället gick misstankarna ut på att han gett information till andra som sedan läckt, och den kedjan var väldigt tunn.

Det var i mitten av november i fjol som SBB offentliggjorde ett bud på fastighetsbolaget Hemfosa. Det fick Hemfosas aktie att rusa 13 procent dagen efter nyheten. Enligt Dagens industri resulterade denna affär i en anmälning hos Ekobrottsmyndigheten som stämplades med brottskoden för grovt insiderbrott.

Åklagaren: ”Går inte att bevisa”

Nyheten om Batljans frihetsberövande slog ner som en bomb och fick SBB:s aktie att falla med 40 procent.

– Jag tycker kanske att man inledde utredningen på ett väl bombastiskt sätt med tanke på att det rör en offentlig person, säger Filip Rydin.

Totalt var sex personer misstänkta och frihetsberövade i samband med utredningen. Förundersökningen är nu nedlagd gällande alla sex.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”, säger åklagare Thomas Langrot i ett pressmeddelande.

”Lättad men inte förvånad”

Huvudpersonen själv säger följande i ett pressmeddelande från SBB: ”Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd.”

Ilija Batljan hälsar via SBB:s IR-chef Adrian Westman att han inte ger några ytterligare kommentarer.

  • Han är vd och grundare av fastighetsföretaget Samhällsbyggnadsbolaget (SBB).
  • Batljan var under flera år aktiv inom Socialdemokraterna. Han var kommunalråd i Nynäshamn och senare landstingspolitiker.
  • 2011 lämnade han politiken och gav sig in i fastighetsvärlden. Han blev chef i fastighetsbolaget Dombron som sedan bytte namn till Rikshem.
  • Han fick sparken som vice vd för Rikshem i slutet av 2015 efter att ha gjort stora fastighetsaffärer utan att informera styrelsen.
  • 2016 bildade han SBB. Bolaget har drygt 13 000 lägenheter på ett 30-tal orter runtom i Sverige, till stor del i så kallade miljonprogramsområden.
  • Tisdagen 5 maj anhölls Batljan misstänkt för brott mot marknadsmissbrukslagen. Den 20 maj lades förundersökningen ned.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer