Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Hans Lindberg (S), kommunalråd i Umeå, är bidraget från regeringen för litet. Hör honom och infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) i klippet. Foto: Evelina Dahlberg/Julia Pohjanen/SVT

184 miljoner ur regeringens höstbudget till Västerbottens kommuner

Uppdaterad
Publicerad

184 miljoner kronor delas ut till Västerbottens kommuner. Regionen får 79 miljoner. Det står klar efter att regeringen presenterade sin budget under onsdagen.

– Tanken är att satsningen ska dämpa och säkra välfärden i en svår tid för Sverige, säger Andreas Carlson (KD), infrastruktur- och bostadsminister

Under onsdagen presenterade infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) en del av regeringens budget, på plats på Skellefteå flygplats.

Anledningen till val av plats har att göra med att regionala icke-statliga flygplatser får ökat driftstöd i regeringens budget. Från 103 miljoner kronor till 210 miljoner.

I klippet ovan berättar han mer om besöket och budgeten.

Ökat statsbidrag till kommuner och regioner

I regeringens höstbudget föreslås det att de generella statsbidragen förstärks, vilket innebär 184 miljoner i tillskott till Västerbottens kommuner.

Mest pengar får Umeå kommun – nära 88 miljoner kronor.

– Det är pengar som är bra att vi får men det är för lite. Vi tycker att man istället för skattesänkningar borde ha försökt stärka upp kommuner och regioner ute i landet som har jättestora behov, säger kommunalrådet Hans Lindberg (S).

Regionen får ett tillskott på 79 miljoner kronor.

Fördelningen mellan västerbottens kommUner

Umeå: 87,6 miljoner

Skellefteå: 50 miljoner

Lycksele: 8,1 miljoner

Vännäs: 6 miljoner

Nordmaling: 4,7 miljoner

Robertsfors: 4,5 miljoner

Vilhelmina: 4,2 miljoner

Storuman: 3,8 miljoner

Vindeln: 3,6 miljoner

Norsjö: 2,6 miljoner

Malå: 2 miljoner

Åsele: 1,8 miljoner

Dorotea, Sorsele och Bjurholm: 1,6 miljoner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.