Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vinnarna och förlorarna i regeringens höstbudget 2023

Uppdaterad
Publicerad

Bilförare, snusare och låg- och medelinkomsttagare. Det är vinnarna i regeringens budget för 2024, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén. Höginkomsttagare, däremot, snuvas på skattesänkningar.

Efter att regeringen på onsdagen presenterat sin budgetproposition för 2024 står det klart vilka som får lite extra i plånboken nästa år, och inte.

Enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén kan i första hand de som kör mycket bensin- och dieselbil, snusar och är låg- eller medelinkomsttagare se sig som vinnare när de föreslagna skattesänkningarna träder i kraft. Även pensionärer gynnas till viss del av skattelättnader.

– Hög inflation som pressat upp räntorna har gjort det dyrare för många hushåll och så är vi på väg in i en lågkonjunktur också. Därför vill man sätta plåster på plånbokssåren, men det räcker inte för att stoppa blödningen, säger Alexander Norén.

Förlorar gör de som är beroende av sådana bidrag som inte räknas upp med inflationen. Även höginkomsttagare får mindre i plånboken när brytpunkten för statlig inkomstskatt inte höjs.

Hör mer om hur du påverkas i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.