Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Oppositionen sågar regeringens klimatpolitik

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Ulf Kristerssons regering släppt sin höstbudget. I den står det tydligt att Sverige kommer att missa sina klimatmål – på både nationell och EU-nivå. Något som väckt kritik från oppositionen.

– Vi återkommer med en klimathandlingsplan, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

Varken målet om nettoutsläpp av växthusgaser år 2045 eller nationella etappmål till 2030, som till exempel minskning av utsläpp i transportsektorn, kommer att nås enligt regeringens egen bedömning.

Oppositionen: En ”nattsvart” budget

Miljöpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson kallade regeringens budget för ”nattsvart”.

– Svantesson säger att regeringen för en effektiv klimatpolitik. Men det minsta man kan säga om en effektiv klimatpolitik är att den sänker utsläppen, och det gör inte den här budgeten.

Hon menar att regeringen istället fattar beslut som ökar utsläppen.

– Man kan undra om regeringen verkligen förstår klimatkrisen, eller om de är helt ovilliga att hantera konsekvenserna av den.

”Omöjliggör att tanka grönt”

Även Centerpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Martin Ådahl uttryckte kritik. Sverige kommer att få dramatiska utsläpp trots att ekonomin faller. Historiskt har Sverige varit känt för att ”när ekonomin växer går utsläppen ner”, menar han.

– Man omöjliggör för människor att byta till klimatbil och att tanka grönt så då rusar istället klimatutsläppen samtidigt som ekonomin hackar.

MUF kritiska

Moderaternas ungdomsförbund är kritiska till att regeringens egna mål visar att Sverige inte kommer att nå EU:s klimatmål. MUF anser att regeringen borde göra mer, enligt Douglas Thor, MUF:s ordförande.

– Det är bra att man satsar på kärnkraft och sänkta bränslepriser, men man borde ta bort skatten för ingenjörer och höja koldioxidskatten så att hela landet kan ställa om och öka ekonomin samtidigt som man minskar utsläppen.

Regeringens svar

Regeringen skriver i budgeten att utsläppen väntas öka år 2024 och 2025, för att sedan minska.

Elisabeth Svantesson får frågan på presskonferensen om det betyder att regeringen nu släpper sina klimatmål.

– Vi återkommer med en klimathandlingsplan, och då återkommer vi med vad vi ska göra och hur det ska se ut. Målen ligger fast, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Foto: SVT

Satsningar på klimat och miljö 2024

Marknadsstöd till tyngre eldrivna fordon: 1,44 mdr

Klimatbonus för elbilar: 1,3 mdr

Klimatklivet förstärks: 0,8 mdr

Industriklivet förstärks: 0,1 mdr

Skydd av värdefull natur: 0,5 mdr

Återvätning av våtmarker: 0,16 mdr

Skydd av Östersjön/vattendrag: 0,16 mdr

Skrotningspremie: 0,25 mdr

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.