• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre av fem kommuner där SD ökat mest är glesbygdskommuner i Västerbotten. Anders Jonsson och Jens Löthman i Dorotea tror att det beror på missnöje med utbyggd vindkraft och höga bränslepriser. Foto: SVT

SD rustar för strid om klimatpolitiken – ”Finns en tydlig konflikt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter striden om migrationen har Sverigedemokraterna börjat prata allt mer om klimatet. Partiet är det enda riksdagspartiet som inte vill kalla läget för en klimatkris.

– Det är inte alltid självklart att invandringskritik och motståndet till klimatpolitik ska höra ihop. Men det har kommit att göra det, säger statsvetaren Niklas Harring.

På ledarsidor och av oppositionen har det beskrivits som att Sverigedemokraterna valt klimatet som det nya kulturkriget, där folket ställs mot eliten.

I dokumentären ”Klimatdemokraterna” skildras hur Sverigedemokraterna förbereder sig på en strid i denna fråga.

Klimatkrisen

Partiets landsbygdspolitiska talesperson Mattias Karlsson säger att han pratar allt mer om klimatpolitiken och att det finns en tydlig konflikt, som de delvis såg resultatet av i valet, när väljare på landsbygden lämnade S för SD.

– Människor tycker att pålagorna som vi tagit på oss slår sönder deras tillvaro i allt för hög utsträckning.

Statsvetaren: Finns flera förklaringar

Enligt statsvetaren Niklas Harring, som forskar vid Göteborgs universitet om miljö- och klimatpolitisk styrning, finns det flera förklaringar till SD:s klimatfokus. En handlar om att människor förvisso är oroade över klimatförändringarna, men att en majoritet är negativa till åtgärder som riktar sig mot medborgarnas konsumtion och livsstil.

– Baserat på den allmänna opinionen är det svårt att inta positionen att hela klimatforskningen är en bluff. Däremot kanske det finns utrymme att säga att problemet inte är så farligt.

En global fråga

En annan aspekt är att SD beskriver sig som ett nationalistiskt parti samtidigt som klimatfrågan är global. Något som gör att de vill lyfta fram de nationella intressena.

– Både frågan om varför svenskar ska ta kostnaden för att lösa något som är globalt. Men också att beslut tas på en internationell nivå. Då kan man kanske spela upp den här konflikten mellan en global elit och ”en vanlig väljare”.

– Sedan kan man tänka sig att de vill engagera de väljare som målas upp som förlorare i den här klimatomställningen. Det kan vara människor på landsbygden som ska betala mer för bränsle samtidigt som det finns få laddstationer och kollektivtrafiken är dåligt utbyggd.

Här kan du se hela dokumentären Klimatdemokraterna på SVT Play.

FAKTA: SD går framåt i norra Sverige

I höstens val ökade Sverigedemokraterna stort i norra Sverige, där inställningen till invandring, till skillnad från i exempelvis Skåne, historiskt sett varit positiv. Mot den bakgrunden tror flera statsvetare att framgången i norr handlar om helt andra frågor, exempelvis löften om sänkta drivmedelspriser. Av de fem kommuner där SD ökade mest i höstens riksdagsval ligger tre i Västerbotten:

Dorotea +10,72 (23,05)

Malå +9,98 (24,41)

Hagfors + 9,64 (27,64)

Vilhelmina +9,49 (25,76)

Munkfors + 9,46 (24,89)

Ökning av andel som röstade på SD i riksdagsvalet. Siffran inom parentes är den totala siffran i kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet