Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med bakom kulisserna på Sverigedemokraternas interna strategimöte, när Jimmie Åkesson (SD) förbereder en klimatdebatt mot Magdalena Andersson (S). Foto: SVT

Klimatfrågan känslig i Tidö-samarbetet – M-topp ”Vi har en annan grundsyn än SD”

Uppdaterad
Publicerad

Klimatfrågan pekas ofta ut som den del där Tidöpartierna skiljer sig åt mest. Exempelvis vad gäller synen på forskarnas larm om att vi behöver ställa om innan 2030.

– Vi ska vara försiktiga med att använda ordet kris, säger riksdagsledamoten Jessica Stegrud (SD).

I dokumentären ”Klimatdemokraterna” i SVT Play skildras hur Sverigedemokraterna förbereder sig på strid i klimatfrågan. I den säger partiets profil i dessa frågor, Jessica Stegrud, att prognosen för klimatet ser allt bättre ut – trots att klimatforskningen säger något helt annat.

Det är ändå forskare som gör den här analysen, väger inte deras ord någonting?

– Det finns väldigt många scenarion. Jag själv har jobbat med prognoser i många år och vad man får ut är beroende av vad man stoppar in. Och de här parametrarna ändras ju hela tiden. Du kan hitta någon annan som säger tio år, fem år eller tjugo år.

Pratas ”i smyg”

I dokumentären berättar Jessica Stegrud om hur riksdagsledamöter från andra partier, framför allt från M och KD men också S, kommit fram till henne ”i smyg” ibland när de vill prata om klimatet.

– Så där bakom kulisserna säger man att ”det är bra att ni går i bräschen”, ”att ni vågar ifrågasätta lite grann” och ”att det behövs en mer öppen debatt” med en tuffare diskussion kring prioriteringar och sådant.

– Det är ju då oftast andra folkvalda, och inte energipolitiska talespersoner direkt.

Hon betonar också att statsminister Ulf Kristersson (M) tidigare målat upp just SD:s hållning i klimatfrågan som en röd linje till varför Moderaterna inte kunde samarbeta med partiet.

– Då vet jag att jag sa att nästa steg är synen på EU och klimatet. Jag tycker nog att de har närmat sig där med nu.

M-politikern: ”Grundsynen skiljer markant”

Moderaternas klimatpolitiska talesperson Helena Storckenfeldt håller inte alls med om att hennes parti närmat sig SD i denna fråga. Bland annat eftersom Moderaterna står upp för klimatmålen, vilket SD aldrig har gjort.

– Jag skulle säga att grundsynen på klimatfrågan skiljer oss markant. Klimatfrågan är vår tids stora ödesfråga, den synen på klimatet har jag aldrig hört från SD.

Här kan du se hela dokumentären Klimatdemokraterna på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet