En polis hjälper en besökare på en festival att fästa ett #tafsainte armband. Foto: TT

19-åring åtalas för sexbrott – utan känt offer

Uppdaterad
Publicerad

Under Trästocksfestivalen i Skellefteå ska han ha ofredat en kvinna genom att ta på henne mellan benen. Nu åtalas mannen för sexuellt ofredande, trots att ingen vet vem offret är.

En 19-åring från Skellefteå åtalas misstänkt för att ha tagit på en kvinna mellan hennes ben under Trästocksfestivalen i Skellefteå i år.

Varken polis eller åklagare vet vem offret är. Mannen har i förhör förnekat brott.

Åklagaren tror ändå på en fällande dom med hjälp av uppgifter från ett vittne som ska ha sett vad som hände.

– Polisen har efterlyst målsägande i media, men vi har inte lyckats hitta någon. Jag har kommit fram till att det ändå är tillräckligt för att väcka åtal, säger åklagare Fredrik Henriksson.

Hur kommer det funka i rätten utan målsägande?

– Det blir som alla andra rättegångar. Vi får höra den tilltalade och vittnet. Att det inte finns någon målsägande innebär att det är svårare.

Det finns bara ett vittne. Hur troligt är det med en fällande dom?

– Jag tror på en fällande dom, men det är upp till domstolen att bedöma.

Ett av flera rapporterade ofredanden

Tolv anmälningar om sexuella ofredanden rapporterades efter att Trästockfestivalen avrundats. Elva ska ha skett inom festivalområdet. Flera av övergreppen ska ha skett under konserter.

Bara i hälften av fallen fanns misstänkta gärningsmän.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.