Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jättebra och intressant att se utvecklingen” – hör mer om stora covid-studien i Umeå Foto: Mikael Assmundsson, SVT

20 000 studenter ska coronatestas i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten och Umeå universitet har fått i uppdrag av Folkhälsomyndigheten att utföra den största undersökningen av aktiv covid-19-infektion som hittills utförts i Sverige. 20 000 studenter och medarbetare kommer att erbjudas provtagning, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Det är en så kallad prevalensundersökning, där huvudsyftet är att undersöka vilken inverkan en återgång till campusbaserad verksamhet får under pågående pandemi.

Umeå universitet är särskilt intressant att undersöka eftersom Västerbotten och Umeå har varit relativt förskonade från smitta, och för att universitetet är riksrekryterande med en majoritet av inresande studenter.

– Resultaten blir mycket värdefulla även för andra universitet, både svenska och internationella, säger Anders Johansson, forskare i infektionssjukdomar vid Umeå universitet, som är projektledare för undersökningen i Umeå i ett pressutskick.

Ökad risk vid terminsstart

Alla studenter och medarbetare vid Umeå universitet och SLU som är på plats i Umeå erbjuds att utföra egenprovtagning. Det är kostnadsfritt att delta, och personer som medverkar får veta om de har viruset och behöver genomgå smittspårning, något som kan förhindra att fler smittas.

– Terminsstart innebär en ökad risk för smittspridning då fler människor än vanligt samlas och rör sig i samhället. Det vi gör nu kan påverka smittspridningen i Umeåområdet och Västerbotten många veckor framåt, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare vid Region Västerbotten.

Ny provtagning

Efter en vecka uppmanas alla deltagare att göra en ny provtagning.
– Då kan man studera om man har dämpat spridningen tillräckligt, säger Anders Johansson.

Provtagningen erbjuds under vecka 36 och 37.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet