Peter Svensson från ideella föreningen Huskurage Foto: SVT

200 000 barn lever med våld i hemmet

Publicerad

Ungefär 14 kvinnor dödas varje år av sin nuvarande eller tidigare partner och runt 200 000 barn lever i hem med våld. Det är en del av den statistik Peter Svensson från ideella föreningen Huskurage lutar sig mot när han försöker starta en folkrörelse som han menar måste börja i hemmet.

För det är där det händer. Menar han. Till exempel:

– Barn och unga är stökiga i skolan och det sätts in resurser som inte hjälper därför att det inte är i skolan problemet finns utan hemma där våldet finns, konstaterar Peter Svensson som därför inleder hela sin föreläsning i Skellefteå med att prata om manliga stereotyper.

Därför att det ofta är män som är våldsamma och därför att det enligt forskning han relaterar till finns en tydlig koppling mellan unga mäns stereotypa uppfattningar om kön och deras våldsutövande. Stereotyper som oftare enligt honom växer i till exempel glesbygd och i sportens värld. Själv började hans egen resa hemma i omklädningsrummet i Munkfors.

– Och det började inte med att jag sa ifrån, utan om att jag blev tyst och slutade bidra till det dåliga.

Favoritcitatet från Fredrik Backmans bok ”Björnstad” han läser upp på scenen sammanfattar: ”kultur är allt vi uppmuntrar men också allt vi tillåter”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.