Foto: SVT

200 anställda har lämnat Umeå universitet

Publicerad

Antalet anställda på Umeå universitet har minskat kraftigt. Så kraftigt att det enligt fackordförande är ett ovanligt stort tapp jämfört med de andra universiteten i landet. Men enligt facket och rektorn kommer tappet inte att påverka studenterna.

Över 200 årsanställda har försvunnit från Umeå universitet under de senaste två åren. Det har skett en total minskning med 206 personer och anledningen är främst ett tapp bland doktorander. 

Antalet doktorander minskar

En anledning till nedgången av de årsanställda är att antalet doktorander blir allt färre. Maria Persson, ordförande på fackförbundet ST, menar att tappet är ovanligt stort i just Umeå.

– Jag tror att den största anledningen är att antalet doktorander har minskat. Det är en allmän trend i hela landet, men Umeå universitet har tappat väldigt många. Doktoranderna är en liten del i utbildningen av studenterna, men om minskningarna börjar påverka även lärarna så kommer det att förrändra studenternas utbildning, till exempel hur mycket kontakt de får med lärarna, berättar Maria Persson.

Botten är nådd

Enligt både facket och rektor Hans Adolfsson så har de nått botten, minskningarna på årsanställda kommer inte att fortsätta, då universitetet hittat en balans i budgeten.

– Universitet har anpassat sin kostym efter intäkter och vi ligger nu i balans mellan intäkter och utgifter, säger rektor Hans Adolfsson.

Kommer det att bli färre föreläsningar för studenterna?

– Nej, det är inget man behöver oroa sig för, det kommer att vara lika många föreläsningar för studenterna som tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.