En person i rutskjorta sitter utomhus vid ett trästaket, med en röd fågelholk i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oförsvarbart” – i videon förklarar geriatrikprofessor Yngve Gustafson varför han är kritisk till kommunens agerande kring misstänkta övergreppen inom hemtjänsten. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Uppgifterna till Umeå kommun: Förgrep sig på kvinna i duschen – äldreforskaren rasar

Uppdaterad
Publicerad

Umeå kommun hävdar att man agerade rätt när den sexbrottsmisstänkte mannen fick jobba kvar inom hemtjänsten. SVT:s granskning visar nu att kvinnan larmade om att mannen förgripit sig på henne i duschen och att kommunen kände till detta.

– Det minsta man kan säga är skandal, säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson.

Mannen misstänks för sexövergrepp mot flera kvinnor, 80–90 år gamla. Redan innan polisen började utreda honom kände Umeå kommun till minst en av dessa händelser och ett offer.

Kommunen gjorde varken polisanmälan eller anmälan enligt Lex Sarah, mannen tilläts jobba kvar inom hemtjänsten. Han fick inte längre besöka just den här kvinnan men besökte däremot andra brukare i deras hem.

Anmälda sexövergrepp i hemtjänsten i Umeå

– Utifrån den kännedom som vi hade om situationen och om den enskilde medarbetare så tycker jag att vi gjorde ett korrekt beslut, har biträdande verksamhetschefen Malin Hansson tidigare sagt till SVT.

Sexövergrepp i duschen

SVT kan nu avslöja vad kommunen visste om fallet. Kvinnan uppgav att mannen hjälpte henne att duscha och i samband med det kramade henne, kysste henne på brösten och bad henne sära på benen. Uppgifterna finns i hemtjänstens egen loggbok.

Kvinnan uppgav också för personal inom äldreomsorgen att mannen försökte ta henne mellan benen och att hon försökte freda sig.

Trots detta lät alltså kommunen mannen jobba kvar med andra brukare. Ett av övergreppen som han misstänks för inträffade tre veckor efter fallet som kommunen kände till.

– Chefer borde ställas till svars för att de inte skyddar de gamla på ett anständigt sätt, säger Yngve Gustafson, geriatrikprofessor.

Professorn: Försökte mörka

Han har svårt att tolka Umeå kommuns agerande på annat sätt än att kommunen försökte mörka övergreppet. Kommunens policy att låta brukare avgöra om händelser ska polisanmälas ger han inte mycket för.

– Om en kommun har ansvar för människor med kognitiv nedsatt kapacitet och liten egen förmåga att göra en polisanmälan är det självklart kommunens ansvar att anmäla, säger Yngve Gustafson.

Står fast vid bedömningen

Malin Hansson står fast vid att Umeå kommun gjorde en korrekt bedömning när mannen tilläts jobba kvar och besöka andra brukare.

– Tills vi hade fastställt vad som faktiskt hade hänt – ja, säger hon.

Malin Hansson uppger att kommunen tittade vidare på ärendet och att mannen togs ur tjänst. Men det skedde först senare, när en brukare polisanmälde honom för ett nytt sexövergrepp. Umeå kommun ska efter SVT:s avslöjande se över sina rutiner kring polisanmälningar.

Mannen nekar till brott.

Person står i dörröppning och tittar ut mot en grönskande trädgård i dagsljus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se turerna kring skandalen inom hemtjänsten i Umeå, där en man misstänks för grov våldtäkt bland annat. Foto: Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Anmälda sexövergrepp i hemtjänsten i Umeå

Mer i ämnet