Därför älskar Yasin Heydari Sorsele – hör honom berätta Foto: Mikael Assmundsson/SVT

21-årige Yasin vill aldrig lämna Sorsele

Uppdaterad
Publicerad

Många av de flyktingar som SVT pratat med i Sorsele säger att de inte tänker stanna i kommunen. Vissa kan inte stanna eftersom det saknas gymnasium. Men 21-årige Yasin Heydari från Afghanistan har fått jobb och vill nu stanna för alltid.

Yasin Heydari kom till Sorsele för fyra år sedan. Han är målvakt i Sorsele IF och hyser en stor kärlek till den lilla kommunen i Västerbottens inland även om stödet vid fotbollsmatcherna inte är som han önskat.

– När vi har match kommer nästan ingen och hejar på för de vet att det bara är flyktingar i laget. Ibland blir jag ledsen, säger han.

Nu blir det ändå inget seriespel den här säsongen. Nio unga spelare lämnar fotbollslaget för studier på annan ort – ett av problemen med att kommunen inte har ett gymnasium. Och nu kommer inte lika många flyktingar till kommunen som för några år sedan.

Inga fler ensamkommande kommer i år

Sorsele har haft en lång tradition av att ta emot flyktingar, för några år sedan flest i landet i förhållande till befolkning. 2015 tog kommunen emot 46 ensamkommande flyktingbarn, men i år inte ett enda. En anledning är regeringens skärpta asylregler.

– Vi får inte ihop ett lag utan flyktingar här i Sorsele, säger Yasin Heydari.

Jobb, å andra sidan, finns det för de som väljer att bo kvar, eller som återvänder efter skoltiden. Yasin Heydari jobbar på ett företag som gör träprodukter. Han tycker att flera borde kämpa mer för att få jobb och stanna i kommunen.

– Det går inte att sitta hemma och vänta på jobb, man måste försöka själv.

Hör mer i klippet om Yasin Heydaris kärlek till Sorsele.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer