22-åringen kräver miljonbelopp av staten

Uppdaterad
Publicerad

Den 22-årige man som greps i Boliden sent under förra året, misstänkt för förberedelse till terrorbrott, kräver nu staten på miljonbelopp, det skriver Aftonbladet. 22-åringen friades från alla misstankar.

22-åringen har genom sin jurist ansökt om ersättning från Justitiekanslern på en miljon kronor.

– Han var misstänkt för synnerligen allvarlig brottslighet. Men framför allt för att han har åsamkats massmedialt lidande, eftersom att han blev utmålad som terrorist och fick sitt namn och bild publicerad, säger jurist Peter Ataseven till SVT Nyheter.

Hänvisar till liknande fall

Peter Ataseven berättar för Aftonbladet att 22-årigen mått dåligt efter det som hänt honom. Han tror att mannens chanser att få skadestånd är goda. Bland annat hänvisar man till ett liknande uppmärksammat fall, där en 35-åring man blev uthängd för att ha mördat utrikesministern Anna Lindh 2003.

– Där var det också den massmediala skadan som Justitiekanslern gav ersättning för.

– Om man har blivit felaktigt frihetsberövad så har man rätt till ersättning från Justitiekanslern och där har staten ett strikt ansvar. Ersättning utgår oavsett om rätt eller fel har gjorts i utredningen, säger Ataseven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höjt terrorhot i Sverige

Mer i ämnet