Foto: TT

Krävde miljon – får 12 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

23-årige Moder Mothanna Magid krävde staten på en miljon kronor sedan han i november förra året greps under dramatiska omständigheter i Boliden, misstänkt för förberedelse till terrorbrott.

Moder Mothanna Magids liv förändrades för alltid under några dagar i november förrra året. Då greps han av polisen, skäligen misstänkt för att ha planerat ett terrordåd. Han var efterlyst och medierna hade publicerat bilder på honom. Många var rädda, undvek stora folksamlingar och att åka tunnelbana.

Han var frihetsberövad i tre dagar, men friades sedan från alla anklagelser och fick åka hem till Boliden igen. Det var först då han förstod vidden av det som hänt.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Begärde en miljon

Moder Mothanna Magid hölls frihetsberövad den 19-22 november. Han släpptes sedan på fri fot, rentvådd från misstankarna. Säpo bad om ursäkt och satte honom på ett flygplan tillbaka till Västerbotten.

När han kom hem började det dyka upp hotfulla meddelanden i sociala medier och via post, där han bland annat uppmanades att åka hem till Irak.

– Jag har haft mycket problem sedan dess. Jag har sagt att jag vill byta adress, men får ingen hjälp, har Magid sagt till TT.

– Jag har inte fått något stöd från myndigheterna. Det stöd jag har fått är från mina vänner.

Får 12.000

Nu har Justitiekanslern beslutat att skadeståndet stannar på 12 000 kronor, plus 3 308 kronor för advokatkostnader.

– Jag kan inte kommentera eftersom jag inte har läst det. Jag måste dessutom först samråda med min klient, säger advokat Peter Ataseven när TT upplyser om JK:s beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet