Advokaten: 22-åringen kommer inte bo i Boliden

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare terrormisstänkte men nu friade 22-åringen vill stanna i Sverige – men han kommer inte att bo kvar i Boliden. Enligt hans advokat kommer han att få hjälp och skydd, även om det är oklart om det finns någon hotbild mot honom.

Mannens advokat Ola Salomonsson vet i dagsläget inte var hans klient befinner sig efter frisläppandet.

– Han är säkerligen omhändertagen och får säkert hjälp. Man är väldigt klar över att man inte släpper den här klienten med en plastpåse i handen och låter honom åka hem. Hur han kommer att få hjälp vet jag inte.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Vill stanna i Sverige

Enligt Salomonsson vill mannen stanna i Sverige, men han kommer inte att bo kvar i Boliden.

– Han har hört så mycket om Sverige, att det är bra skolor här, att man tar hand om invånarna och att man allmänt sett har ett demokratiskt samhälle. Men om det här föranleder honom att ändra sig vet jag inte.

Det är oklart om det finns någon hotbild mot mannen, men han kommer få skydd om det finns ett behov av det, enligt Salomonsson.

”Allvarligt och olyckligt”

Advokat Ola Salomonsson menar att det som hänt är allvarligt och olyckligt. Samtidigt tycker han inte att man ska kritisera Säkerhetspolisen som vill skydda svenska folket.

– Det har funnits fog att ställa frågor till den här klienten om ett brott som är oerhört allvarligt. Det är olyckligt att det hänt, men det är också ett bevis på att man har varit noggrann och att systemet fungerar, säger Salomonsson till SVT Nyheter.

Ersättning inte viktigast

Advokat Ola Salomonsson har informerat mannen att han kan begära skadestånd.

– Jag har sagt att han är väldigt välkommen att höra av sig till mig om han skulle vilja det. Men då verkade det inte som den viktigaste frågan för honom.

Medierna har också ett ansvar, menar Salomonsson.

– Det här har ett massmedialt intresse. Men alla har ett ansvar. Det är upp till media också att rannsaka sig.

Inga besked från migrationsverket

Efter beskedet att mannen ska släppas kom har Migrationsverket varit i kontakt med de rättsvårdande myndigheterna. Men något besked om vart han nu ska ta vägen ger man inte.

– Vi kan inte kommentera eller säga vad som händer i ett enskilt ärende, säger Sophia Öhvall Lindberg vid Migrationsverkets presstjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höjt terrorhot i Sverige 2015

Mer i ämnet