• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinjen efter att 23-åringen släpps från fängelset och blir villkorligt frigiven. Foto: svt/polisen

23-åringen i Umeå blev villkorligt frigiven – flydde landet

Uppdaterad
Publicerad

23-åringen ”Don Svensson” som pekats ut som gängledare och beställare av skjutningen i Umeå var villkorligt frigiven. Trots att han inte skötte sin kontakt med frivården och misstänktes för flera nya brott kunde han fly landet.

– Vi kan inte agera domstol, säger Annika Jonsson, kriminalvårdschef frivården norra Norrland.

23-åringen pekas ut som ledare för det nätverk som misstänks ligga bakom skjutningen av en man i centrala Umeå i april i år. Han blev villkorligt frigiven från fängelset i september 2022 efter att ha dömts för grovt narkotikabrott.

Bara två månader efter det misstänks han för våldsbrott. Han sköter heller inte kontakten med frivården. Trots det fortsätter mannen vara på frifot – tillslut flyr han från landet.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Misstankar om nya brott påverkar inte frigivning

Kriminalvården har följt de rutiner som finns och även om en person misstänks för brott har det ingen direktpåverkan på den villkorliga frigivningen.

Det är skillnad på misskötsamhet av verkställigheten i frivård och misstankar om återfall i brott. Kriminalvården kommenterar inte det enskilda fallet men Annika Jonsson, chef på frivården, säger att de inte kan agera på brottsmisstankar då det är polisen sak att utreda brott.

– Vi måste avvakta fällande dom, säger Annika Jonsson, kriminalvårdschef frivården Norra Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet