Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kriminalvårdsinspektören Merit Källgården berätta om Kriminalvårdens viktigaste uppgift, och hur de hanterar kontakten med villkorligt frigivna. Foto: SVT

Kriminalvården får inte information från polisen om ny brottslighet

Uppdaterad
Publicerad

Personer som blivit villkorligt frigivna från fängelset kan begå nya brott och gripas av polis utan att Kriminalvården får veta detta. Misstankar om nya brott påverkar inte heller den villkorliga frigivningen.

Frivården är en separat enhet inom Kriminalvården som bland annat tar hand om personer som blir villkorligt frigivna.

Deras främsta uppgift är att arbeta med deras klienters kriminalitet. Men frivården får inte alltid information om deras klienter blir misstänkta för nya brott under sin villkorliga frigivning.

– Om personen blir häktad är det uppenbart och ibland berättar klienten själv för oss, säger kriminalvårdsinspektören Merit Källergården.

Det finns flera exempel på när personer som blivit villkorligt frigivna fortsätter att begå brott. En av dem är en 23-åring i Umeå.

Han dömdes för grovt narkotikabrott och blev villkorligt frigiven. Bara två månader efter det misstänktes han för nya brott. Han fick också flera varningar för att han inte skötte kontakten med frivården.

Misstänks ha beställt skjutning

Men först efter att han lämnat landet och helt brutit kontakten med frivården föreslog kriminalvården att hans villkorliga straff skulle förverkas.

Han åtalas senare för att ha beställt en skjutning på en man i 25-årsåldern i centrala Umeå, samt grovt narkotikabrott.

Myndigheten kommenterar inte enskilda fall. Men Merit Källergården tycker det skulle vara bra om de fick information om ny brottslighet.

– Det skulle underlätta att jobba med kriminaliteten, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.