• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han har skickat en person till Umeå för att se till att skjutningen genomförs på rätt sätt” – hör åklagaren Stina Stener om fallet i videon. Foto: Erik Abel, TT

Åtta personer åtalas – inblandande i gängkonflikt i Umeå

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts med flera skott på nära håll Öst på stan i Umeå i april.

Det hela målas upp som en gängkonflikt i Umeå, där man slåss om narkotikahandeln. Nu åtalas flera personer för inblandning i skjutningen och konflikten.

– Det här är inget vi har sett tidigare i Umeå, med beställare, säger David Helgesson, chef för grova brott.

Efter skjutningen har polisen i Umeå gjort flera tillslag, där stora mängder narkotika och vapen hittats. Även den skjutne mannen, som överlevde dådet, misstänks för grovt narkotikabrott.

Åklagarna har under fredagen väckt åtal där totalt åtta personer misstänks för bland annat mordförsök, grova narkotikabrott och synnerligen grovt vapenbrott.

Skjutning i centrala Umeå

– Det här är en uppgörelse inom kriminella kretsar. Det är organiserad verksamhet där man vill kontrollera narkotikamarknaden i Umeå och Skellefteå. Verksamheten har enligt vår uppfattning styrts av en person som uppehållit sig i Spanien och Nederländerna innan han kom att gripas i Haag, säger senior åklagare Stina Stener som är förundersökningsledare och fortsätter:

– Han har skickat en person till Umeå för att se till att skjutningen genomförs på rätt sätt.

Av de åtta åtalade är sju häktade och en person är på fri fot.

– Det känns bra, det har varit månader av hårt jobb, säger Tomas Palmgren, spaningschef hos polisen.

Stora tillslag av vapen och narkotika

Efter skjutningen i våras har polisen nystat upp en stor gängkonflikt i Umeå, där olika nätverk slåss om marknaden. Stora tillslag av vapen och narkotika har gjorts.

– Vi började ganska snabbt förstå att det är större aktörer på narkotikamarknaden som var i konflikt med varandra, säger Palmgren.

De flesta av de misstänkta personerna är kända sedan tidigare av polisen, flera är dömda för brott tidigare. Även den skjutne mannen beskrivs av polisen som en ”spelare på narkotikamarknaden”.

Rättegången börjar den 8 november.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet