Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Olle Andersson, utredningschef vid polisen, om att priserna på narkotika sänks för att vinna större delar av marknaden Foto: Polisen/SVT

Gäng slåss om marknaden i norr – priset på knark dumpas i Umeå

Publicerad

Kriminella nätverk slåss om narkotikamarknaden i Umeå just nu. Detta gör att mängden droger till salu ökar – samtidigt som priserna sänks. Polisen utreder också om narkotikanätverken kan kopplas till mordet på Mariehem.

– Tvärtemot övriga samhället så ser vi lägre priser på de flesta preparaten, säger Olle Andersson, utredningschef vid polisen.

Det är bland annat genom analys av telefoner som använts vid försäljning av narkotika och handskrivna skuldlistor som polisen kunnat följa prisutvecklingen. Detta samtidigt som de olika aktörerna och nätverken försöker ta över så stor del av försäljningen som möjligt.

– Det finns mer narkotika än tidigare och priserna är lägre. I Umeå strider man om att få ut sin egen narkotika, säger Andersson.

Tomas Palmgren, spaningschef vid polisen i Umeå, kopplar flera av vålds- och narkotikabrotten i Umeå till just kampen om marknaden, bland annat skjutningen Öst på stan i våras.

Foxtrot och Dalen bygger relationer i Umeå

Polisen ser även att de nationella nätverken inblandade.

– Många aktörer i Umeå har skaffat relationer till exempel Foxtrot- och Dalen-nätverken. Vi söker efter efter kopplingar när det gäller mordet på Mariehem, men det är ännu för tidigt för att säga något om det, säger Tomas Palmgren.

– Marknaden i Umeå är ganska konstant, så man slåss om den befintliga. Vi ser det till exempel på att mängden narkotika har ökat, men även på att man pressat priserna på alla typer av narkotika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.