Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisens spaningschef: ”Senaste månaden har vi hittat lika mycket som vi normalt hittar under ett år” Foto: Tommy Forsgren/SVT

Rekordstora knarkbeslag i Umeå: Har tagit mer på en månad än under ett normalt år

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har gjort rekordstora knarkbeslag i Umeå. Under den senaste månaden har man beslagtagit mer narkotika än man normalt sett gör under ett år.

– Vi haft det här på känn att det finns stora mängder, och priser på stora partier har gått ner. Det är oroande för Umeå med den här utvecklingen, säger Thomas Palmgren, spaningschef på polisen i Västerbotten.

Så sent som i veckan anhölls två personer misstänkta för grovt narkotikabrott. Personerna greps i samband med en fordonskontroll. Det är bara ett av de stora beslag som gjorts senaste månaden. Faktum är att polisen beslagtagit mer narkotika senaste månaden än de normalt gör under ett helt år.

– Min uppfattning är att det här varit ämnat för marknaden i Umeå vilket är oroande, säger Thomas Palmgren, spaningschef på polisen i Västerbotten.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Gängen etablerar sig i Umeå

SVT Nyheter Västerbotten har tidigare berättat om två av de gäng vars narkotika hittats i Umeå, men det kan finnas fler.

– Det är omöjligt att säga var allt kommer ifrån. Och med tanke på det beslag vi gjort finns det säkert dubbelt så mycket som vi inte hittat, säger Thomas Palmgren.

Operation Frigg

Nationellt har polisen startat operation Frigg, där alla polisregioner ska jobba mot de kriminella nätverk som är inblandade i de våldsamma konflikterna i Stockholm.

Något man gör även i Västerbotten och det har gett resultat. Ibland har polisen kanske sett någon de känt igen och därmed kontrollerat en person. Men det bedrivs också omfattande spaning.

– Det är bra på ett sätt att vi gör beslag, men utvecklingen är oroande, säger Thomas Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet