• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Kriminella gäng etablerade i Umeå – oro för våldspiral efter skjutningen Öst på stan

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmsgänget Dalennätverket är ett av de gäng som etablerat sig i Umeå. Polisen har gjort beslag av narkotika kopplat till gänget som är känt för sitt våldskapital. Man är nu orolig för en våldsspiral och utreder om skjutningen Öst på stan har gängkopplingar.

– Det är klart att vi är oroliga för att det är ett nytt läge, vi ser allvarligt på det. Vi jobbar så hårt vi kan för att få stopp på utvecklingen, säger Thomas Palmgren, spaningschef.

Senaste året har omfattningen av narkotikahandeln i Västerbotten blivit allt mer känd. Umeå har tidigare varit förskonade från tyngre gängkriminalitet. Men SVT Nyheter kan avslöja två av de gäng som nu finns representerade i Umeå.

Det Stockholmsbaserade Dalennätverket som bland annat uppges använda 12-åriga barn i sin verksamhet är det gäng som polisen vet opererar i Umeå.

Skjutning i centrala Umeå

– Vi vet att personer i Umeå har tydliga kopplingar till Dalennätverket och att deras narkotika säljs i Umeå, säger Thomas Palmgren, spaningschef på polisen i Västerbotten.

Nyligen dömdes en man av Umeå tingsrätt till ett flerårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott och narkotikan som togs i beslag i det ärendet var kopplat till just Dalennätverket.

Polisen orolig för våldsam konflikt

Källor med god insyn i Umeås undre värld berättar för SVT att det finns rivaliserande gäng som vill ta över. Nätverket Foxtrot som leds av ”Kurdiska räven” försöker nu etablera sig i Umeå. De bägge nätverken har under vintern haft en blodig konflikt om narkotikamarknaden i Sundsvall.

– Vi  har inte sett den tydliga konfliktbilden här. Men vi kan ju bekräfta att båda nätverkens narkotika tas i beslag, men det är svårt att säga vad det betyder, säger Thomas Palmgren.

– Det är klart att vi är oroliga för att det ska bli den här typen av konflikter i samband med den omfattande narkotikahanteringen.

Utreder om skjutningen är vara kopplad till gäng

Polisen utreder om skjutningen Öst på stan för två veckor sedan går att koppla till de gäng som finns representerade i Umeå.

– Vi samlar på oss information löpande och försöker skapa oss en bild av motivet till att just den här personen blev skjuten, säger Thomas Palmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet