En av de åtalade släpptes på fri fot efter att hovrättsförhandlingarna avslutats idag rörande skjutningen i Umeå. Foto: SVT.

Skjutningen i Umeå uppe i hovrätten – två släppta på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

Idag avslutades förhandlingarna i hovrätten gällande skjutningen i centrala Umeå förra året. I tingsrätten dömdes totalt åtta personer till fängelse. Samtliga förblir häktade, förutom skyttens mamma och syster som släpps på fri fot.

Mamman dömdes till fängelse i två år och två månader för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott. Efter dagens förhandlingar står det klart att hon nu släpps fri.

– Det var vad vi förväntade oss, säger åklagare Stina Stener.

Skjutning i centrala Umeå

Enligt VK blev även skyttens syster frisläppt. Hon dömdes till fängelse i ett år och fyra månader för grovt skyddande av brottsling och narkotikabrott, och blev försatt på fri fot redan under tiden som hovrättsförhandlingarna pågick.

De inblandade i målet dömdes i tingsrätten till fängelsestraff på mellan 10 månader och 18 år. Längst straff fick skytten som dömdes för försök till mord. Sex av de åtta dömda överklagade tingsrättens dom.

Den tredje maj kommer hovrättens dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skjutningen i centrala Umeå den 17 april förra året – här får du en sammanfattning på en minut. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet