Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Advokaten Jessica Knecht försvarar den dömda medhjälparen: ”Hoppas min klient ska frias”. Foto: Elin Moberg/SVT

Skjutningen i centrala Umeå – nu prövas fallet i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En man sköts i centrala Umeå förra året. Skjutningen var en del av en gängkonflikt kopplad till narkotika. Totalt dömdes åtta personer till fängelse. Sex av dem samt åklagaren och målsäganden har överklagat tingsrättens dom. Idag började förhandlingarna i hovrätten.

Det var i april förra året som en man i 25-årsåldern sköts med tre skott i handen, buken och axeln, i centrala Umeå. Tingsrätten ansåg att skjutningen hade karaktären av en avrättning och menade att mannen haft en ”obeskrivlig tur” som inte avled.

Polisen nystade upp en narkotikahärva efter skjutningen och totalt dömdes åtta personer i tingsrätten.

Skjutning i centrala Umeå

Tingsrätten slog fast att fyra personer ägnat sig åt organiserad och omfattande handel med narkotika och att samma gruppering innehaft och hanterat både vapen, ammunition och sprängkapslar.

Skytten har överklagat

Skytten dömdes till 18 års fängelse och barndomskompisen och medhjälparen till 15 år. Sex av de dömda har överklagat tingsrättens dom.

En av dem är skytten som menar att händelsen ska rubriceras som försök till dråp och vill se ett kortare fängelsestraff.

– Min klient menar att han fått uppfattningen att målsägande skulle tillgripa hans elsparkcykel. Han blev oroad och avfyrade därför vapnet, säger Linda Sundlöf, mannens advokat.

Höjt säkerhetsläge i hovrätten

Åklagarna har också överklagat domen. De vill bland annat att den man som de pekat ut som hjärnan bakom dådet, ”Don Svensson”, ska dömas för anstiftan till försök till mord.

Rättegången startar under onsdagen och pågår under sju huvudförhandlingsdagar. I samband med rättegången kommer hovrätten att ha förstärkt säkerhetsläge och förhandlingen kommer att vara i en sal med en glasvägg som skiljer parter och åhörare åt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får straffet sänkt för att hon samarbetet med polis” – SVT:s reporter berättar tre saker att ha koll på i tingsrättsdomen. Foto: SVT, Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutning i centrala Umeå

Mer i ämnet