Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen spaningschef om de kriminella nätverken i Umeå. Foto: SVT/TT

Polisens kamp mot knarkligorna i Umeå – flera stora tillslag på kort tid

Publicerad

Polisen har den senaste tiden gjort ett flertal tillslag mot kriminella nätverk som hanterar narkotika i Umeå. Och narkotikamarknaden är större än polisen tidigare trott.

– Vi har ett tiotal aktörer som i perioder hanterar och bedriver en storskalig narkotikahandel i Umeå, säger Tomas Palmgren spaningschef på polisen i Västerbotten.

I lördags häktades fem personer misstänkta för narkotikabrott i Umeå. De ingår i ett av de tiotalet kriminella nätverk som polisen nu pekar ut som ansvariga för narkotikahandeln i Umeå.

– Jag skulle vilja säga att vi har en väldigt stor narkotikamarknad i Umeå, säger Tomas Palmgren spaningschef på polisen i Västerbotten.

Sedan tidigare utreder också polisen ett annat narkotikanätverk där man gjort större beslag av bland annat kokain och cannabis.

Bedriver spaningsarbete

De senaste årens läckor från krypterade chatprogram har gett polisen en ny bild av hur stor marknaden är och även om cannabis fortfarande är vanligast har kokain blivit allt vanligare.

– Senaste veckorna har vi haft framgångar i vårt spaningsarbete och lyckats gripa ett stort antal personer misstänkta för grova narkotika- och vapenbrott, säger Thomas Palmgren.

Se spaningsledare Thomas Palmgren berätta om hur många kriminella nätverk som opererar i Umeå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.