Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gynnar gängen” – hör Julia Lönnback, polisens insatschef, om beslagen. Bilden till vänster är en genrebild. Foto: Tor Johnsson/TT (arkivbild), SVT

30-tal anmälningar om knark efter studenthelg i Hemavan – polisen: ”Gynnar gängen”

Uppdaterad
Publicerad

Under studentarrangemang Student ski i Hemavan genomförde polisen en stor insats mot narkotika. Resultatet blev ett 30-tal anmälningar om narkotikabrott. Efter insatsen uppmanar polisen folk att sluta gynna kriminella gäng som ligger bakom våldsvågen i landet.

– Det tillför ekonomi till en marknad som inte ska ha pengar, säger Julia Lönnback, polisens insatschef.

Student ski i Hemavan brukar besökas av drygt 1 000 studenter varje år. I år fanns även omkring 15-20 poliser på plats, och de var främst inriktade på att beslagta narkotika.

– Det har alltid förekommit på Student ski det är därför vi har tagit dit personal, säger Julia Lönnback, polisens insatschef.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Kokain och cannabis

Insatsen utmynnade i drygt 30 anmälningar om narkotikabrott, främst gällande bruk och innehav.

– Vi får se vad analyserna visar, men av det som tagits i beslag misstänker vi att det rör sig om kokain och cannabis, säger Julia Lönnback, polisens insatschef under Student ski.

Polisen uppmanar nu folk att sluta ”partyknarka” och bli medvetna om att deras bruk gynnar kriminella gäng som står bakom våldsvågen i Stockholm.

– Även om man själv inte kallar det för missbruk så gynnar man gängen och tillför ekonomi till en marknad som inte ska ha pengar, säger Julia Lönnback.

”Bra och nära dialog”

Marknadschefen för Hemavan Alpint kommenterar insatsen i ett mejl till SVT Nyheter och skriver att man uppskattar det jobb polisen utfört.

– Vi har en bra och nära dialog med både polisen och studentföreningar inför, under och efter evenemanget. Detta har vi som avsikt att fortsätta med för att vi även i framtiden ska kunna erbjuda ett tryggt och trevligt arrangemang för de studenter som väljer att besöka oss årligen under denna helg, skriver Pontus Lindh, marknadschef Hemavan Alpint.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Narkotikamarknaden i Västerbotten

Mer i ämnet