Foto: SVT.

70 miljoner till akut sanering

Uppdaterad
Publicerad

Miljöproblemen vid gruvan i Svärtträsk, utanför Storuman, är så allvarliga att Naturvårdsverket nu anslår 70 miljoner kronor för att saneringen av gruvområdet ska kunna starta omgående. Gruvan var igång under mindre än ett år innan ägarna, Scanmining, försattes i konkurs.

Sedan dess har miljöproblemen varit omfattande med storan utsläpp av framförallt zink. Vid ett tillfälle under förra året var zinkhalten i vattnet som rinner ut från gruvområdet 180 gånger högre än vad gruvans tillstånd tillåter.

I Gunnarbäcken, dit vattnet från gruvan rinner, har halterna av zink stigit till höga nivåer under de senaste åren. Den sedimentationsdamm som finns inom området är nu så full att den inte längre fungerar som det är tänkt. Eftersom konkursboet som förvaltar gruvan saknar pengar är det Naturvårdsverket som måste gå in med pengar för att täcka kostnaderna.

14 miljoner blev 70 miljoner

Sedan tidigare hade verket anslagit 14 miljoner nu delas ytterligare 56 miljoner kronor ut för att efterbehandlingen av området ska kunna påbörjas så snart som möjligt. 70 miljoner är en mycket hög kostnad för att sanera ett litet gruvområde.

Ursprungligen var kostnaden beräknad till mellan 10 och 15 miljoner kronor. Men efter en ny bedömning av vilka åtgärder som behövs så har kostnaderna justerats upp kraftigt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer