ARKIVBILD. Foto: TT

7600 beräknas dö i förtid varje år på grund av luftföroreningar

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar dör omkring 7 600 personer i förtid varje år på grund av exponering för framförallt kvävedioxid och partiklar. Varje dödsfall motsvarar en förlust av drygt elva levnadsår och de sammanlagda hälsoeffekterna beräknas kosta samhället 56 miljarder kronor varje år.

Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet har utfört på uppdrag av Naturvårdsverket.

Studien visar att svenskarna exponeras för luftföroreningar i ungefär samma utsträckning som vid tidigare undersökningar, trots att föroreningshalterna i flera fall sjunker. Totalt beräknas nu cirka 2000 fler dödsfall per år än vid den förra studien som gjordes för fem år sedan.

Urbanisering en faktor

– När fler människor flyttar till städerna blir det fler som utsätts för högre halter av luftföroreningar, säger Karin Sjöberg, chef för enheten Luftföroreningar och åtgärdsstrategier på IVL Svenska Miljöinstitutet i ett pressutskick.

”Underskattats i äldre studier”

I studien har man beräknat vilka hälsoeffekter och tillhörande ekonomiska konsekvenser detta har för samhället. Luftföroreningar kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar och andningsbesvär och har både akuta och långsiktiga hälsoeffekter. Dagar med höga halter av luftföroreningar är det till exempel fler som insjuknar och söker vård.

– Nya studier av effekter på dödligheten talar för att de lokala effekterna av trafikföroreningar har underskattats i äldre studier, därför beräknar vi nu fler dödsfall på grund av föroreningarna utan att exponeringen ökat, säger Bertil Forsberg, professor i miljömedicin vid Umeå universitet.

”Inrätta miljözoner”

En viktig källa till lokalt genererade partiklar är vägslitage till följd av användning av dubbdäck. De höga halterna av kvävedioxid orsakas till stor del av den lokala trafikens utsläpp, där dieselfordon utgör ett problem.

– Studien är ytterligare ett underlag som motiverar städerna att inrätta miljözoner för att förbättra luften och klara miljömålet Frisk luft, menar Leif Holmberg, chef för Luftenheten på Naturvårdsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.