Kritiserade företagare tog ut miljonvinst

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan idag avslöja att trots att det privata jobbförmedlingsföretaget Personalstrategerna med omfattande verksamhet i Västerbotten går med förlust så har de två ägarna tagit ut ytterligare miljoner ur sitt moderbolag. Det visar senaste årsredovisningen.

Personalstrategerna som finns över hela landet har byggt sin verksamhet på pengar från Arbetsförmedlingen. Nu visar senaste årsredovisningen för moderbolaget Happy Business Sweden att de två ägarna för egen del tagit ut ytterligare närmare 20 miljoner kronor ur det hårt kritiserade företaget.

– Jag blir väldigt förvånad. Tänk att Arbetsförmedlingen kan kasta pengar över dem så att de kan plocka ut en massa miljoner i vinster. Det är synd på våra skattepengar som hade kunnat gå till något bättre, tycker Sandra Landin från Norsjö som arbetat i företaget tidigare.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Vad tycker du att de borde ha gjort för pengarna?

– Ja till att börja med kanske de kunde bjuda på kaffe. När jag började så bjöds deltagarna på kaffe men det blev ju till slut för stora pengar så de drog in på det då.

Brister i lokaler och personalkompetens

Det var hos henne som SVTs granskning började för ett år sedan när hon och många andra före detta anställda och deltagare i olika aktiviteter vittnade om missförhållanden i verksamheten. Kritiken handlade om allt från brister i utrustning, lokaler och personalkompetens till meningslösa aktiviteter. Västerbottensnytt kunde till exempel visa att det genomförts studiebesök som företaget förnekade.

Samtidigt kunde Västerbottensnytt och SVT avslöja att de två ägarna bakom företaget enligt de två senaste årsredovisningarna gjort aktie- och vinstutdelningar och tagit ut löner och ersättningar motsvarande 50 miljoner kronor.

Vinstutdelning trots fölust

Men vinstuttaget slutade alltså inte där. Precis som tidigare år har bolagets företrädare valt att göra en stor vinstutdelning på en extra bolagsstämma för moderbolaget Happy Business Sweden. Totalt handlar det, enligt uppgifter i tre årsredovisningar, om 70 miljoner kronor. Samtidigt gör nu Personalstrategerna en förlust på drygt fyra miljoner kronor.

– Det hade väl ändå räckt om de tagit tio miljoner kronor var. Det är ju ändå enorma summor som alla vi andra aldrig ens kommer i närheten av under våra liv, kommenterar Sandra Landin som under året som gått fått mycket positiv respons för att hon vågade stå upp och berätta om sina erfarenheter.

Nu, när hon hör att det handlar om ännu mer pengar och fler vinstuttag, blir hon på samma gång både upprörd och uppgiven. Hon vill att Arbetsförmedlingen gör en ny granskning.

– Till en början tyckte jag det var jättebra och positivt att Arbetsförmedlingen gjorde en egen utredning och kontroll men i och med att företaget får behålla avtal och får fortsätta så tycker jag väl kanske att åtgärderna inte räckt till.

Utreds av Jutitieombudsmannen

Men Arbetsförmedlingens upphandlingschef Martin Kruse säger i en kommentar att han tycker att de agerat kraftfullt i det här fallet. Först granskades företaget, vilket ledde till att 26 av 36 rehabiliteringsavtal revs upp. Under hösten stoppades också betalningarna och myndigheten krävde företaget på 12 miljoner kronor eftersom det inte ansågs ha levererat vad som utlovats.

– Vad vi gör nu är att följa upp de granskningar som genomförts, både av det här och andra företag, och vi väljer att sätta fokus där vi vet att det finns kvalitetsbrister, säger Martin Kruse som samtidigt framhåller att myndigheten måste agera rättssäkert.

Arbetsförmedlingen har också uteslutit bolaget ur upphandlingen som ersätter tjänsten rehabilitering.

Personalstrategerna å sin sida, har svarat med att anmäla Arbetsförmedlingen till Jutitieombudsmannen eftersom företaget anser att Arbetsförmedlingen genom sitt agerande nu riskerar att tvinga företaget i konkurs.

Martin Kruse vill inte närmare kommentera JO-anmälan.

– Jutitieombudsmannen ska granska oss myndigheter och vi kommer att ge vår bild, konstaterar han.

Svarar med skriftlig kommentar

SVT har sökt Personalstrategernas vd Per Fredriksson för att få en intervju och svar på våra frågor. Han väljer att svara med en skriftlig kommentar:

”Personalstrategerna är inte ett publikt bolag. Vi har därför ingen skyldighet att lämna ut någon information eller kommentarer om våra räkenskaper utöver dem som aktiebolagslagen kräver. Du har säkert noterat att årsredovisningen är granskad och godkänd av revisor.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar arbetslöshetens vinnare

Mer i ämnet