Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag sliter inte dygnet runt för att folk ska kunna komma och ta ägg” – hör Emelie Löfgren om stölderna. Foto: Jonas Bolin/SVT

Äggstölder för tiotusentals kronor utanför Umeå – nu tvingas företaget tänka om

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med obemannade butiker, men en äggförsäljare i Yttertavle utanför Umeå har drabbats av så stora stölder att de nu tvingas tänka om.

– 90 procent av tiden är äggboden obemannad, men på grund av stölderna kommer det att bli en bemannad butik framöver, säger ägaren Emelie Löfgren.

Äggboden i Yttertavle har den senaste tiden utsatts för äggtjuvar, vilket resulterat i en stöldsumma på cirka 15 000 kronor i veckan och det är därför man behöver sätta in personal för att hålla koll på kunderna.

Många ytterligare lösningar ligger och värper, men ingenting är ännu bestämt. Trots stölderna vill Emelie Löfgren hålla kvar i konceptet.

– Vi vill inte behöva höja priserna för att införa tekniktjänster som till exempel bank-id för att köpa ägg. Kontakten med kunderna är viktigare, säger hon.

Jobbar inte gratis

Orsaken till äggstölderna vill Emelie däremot inte spekulera i, bara att något måste göras för att bryta trenden.

– Visst har vi alltid haft stölder och svinn, men så här mycket är inte okej. Jag jobbar för en lokal produkt, inte en gratis.

Se klippet ovan för att höra mer om äggstölderna och äggbodens öde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.