Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Alice Holmström/SVT

Åklagaren Andreas Nyberg om mordförsöket på barnet i Skellefteå: ”Deras ålder gör ärendet extra prioriterat”

Uppdaterad
Publicerad

En 12-årig pojke sökte vård i Skellefteå med livshotande skador efter att ha blivit knivhuggen vid upprepade tillfällen. En 16-årig pojke misstänks för mordförsök.

Pojkarna låga ålder gör att polis och åklagare får ta hjälp av Socialtjänsten och speciella barnförhörsledare under utredningen.

– Deras unga ålder gör ärendet extra prioriterat, säger Andreas Nyberg, åklagare.

Brottet har skett den 28 juni enligt åklagaren. Man misstänker att den 16-åriga pojken attackerat 12-åringen med en kniv, på okänd plats inomhus i Skellefteå.

– Vi misstänker att han knivhuggit pojken upprepade gånger, sa åklagaren Andreas Nyberg till SVT Nyheter Västerbotten under torsdagen.

Nu ska förhör hållas med både 12-åringen och 16-åringen. Eftersom det handlar om unga personer får polis och åklagare ta hjälp av både Socialtjänsten och speciella barnförhörsledare.

Ser över alternativ till häktning

– Vi jobbar tillsammans med Socialtjänsten för att se om det finns något alternativ till häktning när det gäller 16-åringen, att Socialtjänsten omedelbart kan placera honom istället. 

– Vi har en tydligare bild av vad som hänt nu, men mycket återstår, säger Nyberg.

Pojkarna är bekanta sedan tidigare.

– De känner till varandra. Jag vill inte gå in på om det är familjerelaterat eller inte. Men jag kan säga att de inte har bott ihop, vad vi vet, säger Nyberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.