Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ytterligare en brottsrubricering har tillkommit under utredningen. Foto: SVT

Åklagaren: Utreder nu även grov våldtäkt mot barn

Uppdaterad
Publicerad

Den pojke som misstänks för mordförsök utreds nu även för grov våldtäkt mot barn. Det bekräftar åklagare Andreas Nyberg för SVT.

– Det finns nu tillräckligt med stöd i utredningen för den brottsrubriceringen, säger han.

En utredning för att fastställa pojkens exakta ålder har också inletts.

Den flicka som förra veckan överfölls vid Morö Backe i Skellefteå har ännu inte kunnat höras. Åklagare Andreas Nyberg är förtegen om varför.

– Flickan har ännu inte kunnat höras och det beror på skadeläget, mer än så vill jag inte säga och det beror på att vi vill skydda utredningen och för att jag vill skydda målsägandes integritet.

Ytterligare brottsrubricering

Han bekräftar dock att det har tillkommit ytterligare en brottsrubricering.

– Det vi vet nu om händelseförloppet gör att vi har tillräckligt stabila och tillförlitliga uppgifter för att kunna utreda det som mordförsök och grov våldtäkt mot barn.

Finns det möjlighet att brottsrubriceringen kan ändras ytterligare?

– Vi utreder ett händelseförlopp och då vill ju veta vad som har hänt. Det som föreligger nu, ger stöd för dessa brottsrubriceringar i nuläget. Men det går inte utesluta att det förändras.

Andreas Nyberg vill inte svara på några frågor kring händelseförloppet kopplat till varken flickan eller den misstänkta pojken.

– Exakt vad som har framkommit vill jag inte gå in på för att skydda utredningen, det finns fortfarande vittnen som inte har kunnat höras och jag vill att de ska kunna höras och berätta om händelsen opåverkat.

Åldersutredning

En utredning som ska klargöra den misstänktes ålder har inletts.

– Hans verkliga ålder har den betydelsen att är man fyllda 15 år kan man straffas för en gärning men inte om man är under 15 år, säger Andreas Nyberg.

– Det utreds på två sätt. Dels genom själva utredningsbiten genom förhör och dokumentation och att inhämta information från myndigheter och den andra delen är en medicinsk åldersbestämning där man går vidare med att försöka att få fram rent medicinskt hur gammal en person exakt är, säger han.

Förekommit i tidigare utredning

Har pojken förekommit i tidigare brottsutredningar?

– Han har förekommit i en utredning som var för ungefär ett år sedan, där var brottsrubriceringen försök till misshandel, utredningen leddes av polis och socialtjänsten informerades efter att utredningen var avslutad.

Har man då gjort tillräckliga insatser om det leder till en sådan här händelse?

– Det är en fråga för socialtjänsten, det vill jag inte kommentera.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.