Norrlands universitetssjukhus har återigen brist på blod. I år är det värre än vanligt. Foto: SVT

Akut blodbrist på Nus – efterlyser blodgivare: ”Behöver blod nu”

Uppdaterad
Publicerad

Blodlagret på Norrlands universitetssjukhus är kritiskt lågt, ännu lägre än det brukar vara den här tiden på sommaren. Blod i grupperna A och 0 är det akut brist på.

– Värsta scenariot är att det inte finns blod om det händer någonting allvarligt, säger Lina Viklund, sjuksköterska vid blodcentralen.

Under sommarmånaderna brukar blodcentralen på Norrlands universitetssjukhus märka av en minskning i blodlagret eftersom färre givare kommer in under semestern. I år har det gått åt mer blod än det brukar göra under sommarens första tid, och läget är allvarligt.

– Det har gått åt mer blod under sommarens första period än det brukar göra. Just nu går det åt mer blod än vi får in, säger Lina Viklund, sjuksköterska vid blodcentralen.

Nu efterlyser Norrlands universitetssjukhus befintliga blodgivare, särskilt med blodgrupp A eller 0, som vill komma in igen och hjälpa till att fylla på blodlagret. Det för att kunna säkerställa att det finns tillräckligt med blod till sjuka och skadade patienter.

– Nu hoppas vi att många kan komma och hjälpa oss för vi behöver blod nu, säger Lina Viklund.

Under torsdagen har blodcentralen öppet mellan klockan 12 och 19.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör mer i klippet om varför färre lämnar blod under sommaren. Foto: Pontus Lundahl / TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.