Foto: SVT

Akut bostadsbrist inför terminsstart

Uppdaterad
Publicerad

Månadsskiftet augusti september är den period då det i är i särklass svårast att hitta någonstans att bo i Umeå. Med årslång kötid för att få tillgång till Bostadens studentbostäder är det privata och ibland väldigt akuta lösningar som ska till.

Vid Akutrumsavdelningen vid Umeå universitet arbetar Molly Hoffrén. Telefonen ringer ideligen.

– Många är förstås oroliga när de ringer. De känner inte till stan, har inga kontakter, har kanske kommit in på sin drömutbildning och så saknar de någonstans att bo.

Molly lyfter luren och pratar med ytterligare en student som om två veckor förväntas vara på plats i Umeå. I Mollys lista som hon tecknat för att kunna para ihop studenter med umeåbor som erbjuder boende är den som ringer på åttionde plats.

– Ge inte upp men se till att söka på alla sätt du kan komma på, manar Molly Hoffrén.

Ett års kötid krävs

Bostaden i Umeå har drygt femtusen studentbostäder.

– De som önskat någonstans att bo nu borde ha ställt sig i kö för ett år sen, säger Maria Söderström, områdeschef vid kundcenter.

Hon bekräftar söktrycket och manar alla som vill ha studentbostad att ställa sig i kö.

Något luttrade är de båda som menar att det oftast blir en flaskhals just i början av hösten och att det sedan lättar.

– Om man har rum att hyra ut för bara några månader så är det till stor hjälp, säger Molly Hoffrén som menar att boende inom en radie av 5 mil bör kunna bli aktuella och fortsätter:

– Finns det bara tåg eller buss så att studenterna kan ta sig till univeristetet så är det intressant. Även stugor är intressant för oss.

Molly Hoffrén uppskattar att det liksom tidigare år kan röra sig om omkring 500-1000 personer som under de första månaderna kan vara i akut behov av husrum.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.