Många lägenheter står tomma

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det råder extrem bostadsbrist i Umeå finns det lägenheter som står tomma månadsvis inför höstens terminsstart. Nu höjs kritiska röster mot det kommunala bostadsbolagets sätt att fördela lägenheterna.

Kristoffer From från Kiruna har pluggat och bott i Umeå. När han bestämde sig för att flytta hem till Norrbotten igen tänkte han att det skulle bli lätt att hitta en hyresgäst till lägenheten som han städat ur. Kristoffer sa upp lägenheten och städade ut den i juni. Men den står fortfarande tom.

Bostaden i Umeå som rår om den lilla tvåan på Språkgränd på Ålidhem sätter inte automatiskt ihop den långa kön av studenter med små billiga lägenheter.

– Vi har en kö på drygt fyra och ett halvt år, och de som stått så länge i kö får välja och välja bort lägenheter, förklarar Maria Söderström på Bostadens kundcenter.

Tvingas betala för tom lägenhet

Lägenheten på Språkgränd, en mindre tvåa till en rimlig hyra som Kristoffer beskriver det står fortfarande tom och han kan komma att betala tre parallella hyror.

Kristoffer menar att Bostaden inte bryr sig så mycket om konsekvensen.

– De får ju in sina pengar hur som helst och de bryr sig ju inte om ifall lägenheten står tom, säger Kristoffer From som har förslag på hur kön skulle kunna bli effektivare.

Vill se nytt kösystem

Hans idé går ut på att man efter att de som stått längst i kö och som kanske inte visat intresse för lägenheten ska låta den gå vidare till de som definitivt tackar ja till det de erbjuds, det vill säga utan möjlighet att neka till erbjudande.

Han menar att på så vis skulle en köplats fortfarande betyda något, men behov av lägenhet skulle också vägas in.

– ”Lyxspekulationen” skulle inte komma i vägen för ”desperata studenter” på samma sätt, menar Kristoffer From som samtidigt velat slippa betala tre månadshyror för en tom och städad lägenhet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.