Flera barn på barnintensiven i Umeå är i behov av bröstmjölk. Foto: TT/SVT

Stor brist på bröstmjölk till för tidigt födda

Publicerad

Det är stor brist på bröstmjölk på Norrlands Universitetssjukhus – till barn som är för tidigt födda. Nu hoppas man att fler mammor kan ställa upp som bröstmjölksdonatorer.

– Mjölken är jättevärdefull, säger Emma Hellberg som jobbar i mjölkköket.

På Neonatal IVA (tidigare barn 4) i Umeå vårdas barn som fötts för tidigt, eller barn som är sjuka av andra anledning. Mammor till dessa barn kan ha svårt att få igång produktionen av bröstmjök. Då behövs mjölk från andra mammor som har överskott.

– Vi har alltid ett behov av bröstmjölk, vi behöver väldigt mycket. Just nu har vi inte så många som vill vara donatorer, säger Emma Hellberg, som jobbar i mjölkköket på NUS.

Behöver all mjölk de kan få

Vad gör ni om bröstmjölken tar slut?

– Det finns ersättning som vi kan ge, men det är absolut bäst med riktig bröstmjölk.

Om man väljer att donera ersätts man med 200 kronor per liter.

– Om du har möjlighet, donera! Vi är i behov av det, vi behöver all mjölk vi kan få in.

Just nu vårdas flera barn på avdelningen, som är i behov av mjölken. Men det kommer ständigt fler. På avdelningen ligger barn som fötts mellan vecka 22 till 38.

Värdefullt för både barn och föräldrar

– Om du lämnar mjölk idag tar det ett tag innan den kan användas. Vi ska testa mjölken och den ska pastöriseras. Det är en lång process innan den kan användas, berättar Emma Hellberg och fortsätter:

– Mjölken är jättevärdefull, den är guld värd. Vi kan inte tacka nog till dem som lämnar, det betyder otroligt mycket för både barn och föräldrar.

Avdelningen tar emot mjölk från mammor vars barn är upp till tre månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.