Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det behövs mat och den måste produceras någonstans” – hör fiskodlaren om framtiden för branschen. Foto: Anders Öhlund/SVT

Akut brist på fiskodlare – nu startar ny utbildning i Lycksele

Uppdaterad
Publicerad

Det är akut brist på personal som vill jobba som fiskodlare eller med vattenbruk. I höst startas därför en ny utbildning i Lycksele.

– Vi får knappt tag på några att anställa, säger Josef Nygren som driver företaget Umlax i Lycksele.

Utbildningen kommer ha två praktikperioder i Lycksele.

– Det är en akut brist på personal som jobbar med vattenbruk och på fiskodlingar. Vi får knappt tag på några att anställa. Den här utbildningen är jättebra för oss, säger Josef Nygren som driver företaget Umlax i Lycksele.

Skiljer sig från vanliga utbildningen

Idag är det vanligaste sättet att utbilda sig till fiskodlare att gå brevid och lära sig allt eftersom. Lokal livsmedelsproduktion lyfts allt mer som en viktig näring.

Närmaste fiskodlarutbildning finns i Lysekil, men nu från i höst får alltså Lycksele en liknande utbildning.

”Helt rätt om man är intresserad av fiske”

I Sverige produceras årligen cirka 10 000 ton matfisk, framför allt regnbåge. Cirka 400 personer jobbar med fiskodling på de cirka 100 anläggningarna i landet.

– Många kanske är intresserade av fiske och då är en sådan här utbildning helt rätt, säger Josef Nygren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.