Foto: SVT

Akuten larmar: Klarar inte svår olycka i sommar

Uppdaterad
Publicerad

En trafikolycka i sommar med tre skadade och akuten klarar inte vården. Det larmar sjuksköterskorna för i ett brev till sjukvårdsledningen på Norrlands universitetssjukhus. Nu har flera anställda sagt upp sig.

I sommar väntar stora nedskärningar i vården. Störst neddragning sker i Skellefteå där två hälsocentraler kommer att stängas. Förra veckan informerades personalen på akutmottagningen i Umeå om planerna för bemanningen.

­– Vi får en 20 procentig minskning av antalet sjuksköterskor och vissa tider på dygnet kommer vi bara att ha tre sjuksköterskor i tjänst, på tre personer klarar vi inte mer än en svårt skadad person, säger Peter Mähler, sjuksköterska och lokalt förtroendevald för Vårdförbundet.

Inte patientsäkert

Kommer en svårt skadad person in på akuten krävs två sjuksköterskor, kvar blir en enda sjuksköterska som ensam ska ta emot patienter och ta hand om de som väntar.

– Sommarbemanningen är inte patientsäker, vi kommer inte ha tid att ge smärtlindring i rimlig tid eller ta hand om patienter på ett humant sätt, säger Peter.

LÄS OCKSÅ: Ledningen bemöter kritiken

Landstingsledningen säger i ett pressmeddelande att de delvis kommer att lösa det genom att anställa fler undersköterskor. Något personalen är kritisk till.

– Att ersätta en sjuksköterska med en oerfaren undersköterska är inte rimligt, säger Peter Mähler.

Flera sagt upp sig

Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Sundberg säger i pressmeddelandet att landstinget kommer att klara vården. Men redan innan sommaren försvinner flera anställda från akuten som har sagt upp sig.

– Vi har stor personalomsättning. Jag kommer också att sluta, vi orkar inte längre. Och vår farhåga är att om detta blir en jättetuff sommar kommer ännu fler att sluta, säger Peter Mähler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.