Foto: SVT

Akutvårdsavdelningen i Vilhelmina stänger i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Vilhelmina sjukstuga stänger sin akutvårdsavdelning under tio veckor i sommar. Det innebär att det inte kommer finnas någon personal för en första bedömning nattetid under den här perioden. Anledningen till beslutet är personalbrist.

Verksamhetschef MaiGreth Abramsson säger att man försökt att få sjuksköterskor att vikariera på sjukstugan, men inte lyckats. Patienter hänvisas att höra av sig till 1177 för råd till rätt vårdnivå på nattetid, alternativt ringa 112.

– Vi förstår att det kan skapa oro och vara besvärligt för många, men våra patienter ska ändå kunna känna sig trygga med att de får god hjälp från sjukvården, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt region Västerbotten samarbetar sjukstugorna i södra Lappland under semesterperioderna och enligt regionen har man ändå det antal vårdplatser som krävs för att bedriva en patientsäker verksamhet i sommar. Samtidigt så kommer sjukstugan fortsätta att jobba för att hitta vikarier för att eventuellt kunna öppna vårdplatserna tidigare.

– Om vi lyckas längre fram i sommar kommer vi öppna vårdplatserna igen, säger MaiGreth Abramsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.