Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Äldreomsorgen i Skellefteå går mot den tuffaste sommaren någonsin. Under tisdagskvällen hölls ett krismöte med kommunen och fackförbundet Kommunal. På bild Anki Pettersson, Kommunals ordförande i Skellefteå. Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT samt SVT

200 vårdanställda saknas inför sommaren i Skellefteå kommun: ”Vi måste stänga avdelningar”

Uppdaterad
Publicerad

Äldreomsorgen i Skellefteå går mot den tuffaste sommaren någonsin. Det saknas 200 undersköterskor och sjukvårdsbiträden – sex veckor innan semestrarna startar.

– Vi måste dra ned på korttidsplatser och stänga avdelningar, säger losif Karambotis (S), ordförande för socialnämnden i Skellefteå.

Det är gott om lediga jobb i Skellefteå och hemtjänsten har svårt att få tag på folk. Trots erbjudande om 30 000 kronor extra för att semestern flyttas har kommunen inte lyckats fylla sommarschemat.

Lönen för en ny undersköterska i Skellefteå är 22 000 kronor i månaden, för ett sjukvårdsbiträde 20 000 kronor.

Kan locka mer mer bonus

Nästa vecka är facket Kommunal kallat till möte med kommunen för att diskutera ytterligare extrapengar i sommar och hur dessa ska fördelas.

– Vad vi förstått finns det mer pengar men det handlar om hur dom skall läggas ut, säger Anki Pettersson, ordförande i Kommunal sektion Skellefteå.

Under tisdagskvällen hölls också ett krismöte där ett 50-tal medlemmar i kommunal diskuterade sommaren med kommunen.

Kommer de som har hemtjänst i Skellefteå att få den vård man har rätt till i sommar?

– Jag hoppar att vi klarar det annars blir det problem för oss säger, losif Karambotis (S), ordförande för socialnämnden i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.