Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör förändrar resultatet av åldersbestämningen situationen? Hur ställer sig pojken till misstankarna? Hör vad pojkens försvarare Jens Nyström säger i klippet. Foto: SVT

Pojken som är misstänkt för mordförsök på Morö backe är straffmyndig – advokaten: ”Inte ett helt oväntat resultat”

Uppdaterad
Publicerad

Åldersbedömningen av den pojke som misstänks för mordförsök på en flicka på Morö Backe i Skellefteå är klar. Han bedöms vara minst 15 år gammal.

– Det är han själv som uppgett att han är 15 år, säger Jens Nyström, pojkens advokat.

Enligt folkbokföringsuppgifter fyller den misstänkte pojken 13 år 2022. Men redan i ett tidigt utredningsskede uppstod tvivel kring den här uppgiften.

– Föräldrarna har i polisförhör förklarat att man av misstag angav fel födelsedatum för sonen när man kom till Sverige. Det verkar också vara något som man sedan påtalat för svenska myndigheter, säger kammaråklagare Irene Falk som är tillförordnad förundersökningsledare.

Åklagare bedömer att det fanns anledning att anta att den misstänkte fyllt 15 år när brottet begicks. Nu är det alltså bekräftat, utifrån åldersbedömningen, att den misstänkte pojken är 15 år.

Osannolikt att flickan kommer höras

Flickan vårdas fortsatt på sjukhus och det är osannolikt att hon kommer höras i utredningen.

– Bedömningen är att det inte vore förenligt med flickans bästa att försöka genomföra ett förhör med henne om det som hänt. De skador hon fått vid händelsen gör också att hennes förmåga att minnas och berätta om det inträffade kan förväntas vara låg. Vår förhoppning är istället att den övriga utredningen – vittnesförhör, medicinsk utredning och de tekniska analyserna – kommer kunna ge oss en tillräckligt klar bild av vad som hänt på platsen, säger Irene Falk.

Åldern styrkt

Pojkens advokat menar att det är pojken själv som uppgett att han är 15 år. Detta är nu styrkt med medicinska undersökningar.

– Det förändrar inte situationen jättemycket. Det kommer att bli en rättegång och inte en bevistalan. Han kan nu dömas till en påföljd, säger Jens Nyström.

Hur ställer han sig till brottsmisstankarna?

– Jag vill inte kommentera hur han ställer sig till anklagelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.