Arkivbild. Foto: TT

Äldre kvinna avled efter komplikationer vid titthålsoperation

Publicerad

En äldre patient fick komplikationer efter en titthålsoperation och avled. Patienten opererades flera gånger och fick intensivvård, men det räckte inte.

– Naturligtvis är vårdgivaren mycket medveten om den tragiska utgången och vi har gjort en noggrann utredning, säger Maria Thorén Örnberg, chefsläkare Region Västerbotten.

En äldre kvinna sökte vård för gynekologiska besvär och efter undersökningen planerades och gjordes en titthålsoperation. Patienten hade tidigare opererats med tarmkirurgi, vilket troligen hade medfört sammanväxningar i buken. Titthålsoperationen som gjordes på patienten blev svårare än väntat och skadade tarmen.

”Kommer ha föreläsningar över hela länet om så här svåra bukinfektioner”

Några dygn efter operationen blev patientens tillstånd sämre, med infektion och ytterligare tarmskador. Patienten fick intensivvård och opererades igen, men det räckte inte. Hon drabbades av blodförgiftning och avled kort efteråt. Chefsläkare Maria Thorén Örnberg berättar att inget liknande har hänt under de senaste åren men att det alltid finns risk för komplikationer när man går in i en buk och opererar. Region Västerbotten har tagit fram åtgärder för att det här inte ska hända igen. Man kommer bland annat att diskutera varje gång om en patient med tarmskada ska vårdas på kirurgisk avdelning efter operation.

– Sedan har vi gått igenom olika rutiner för att se vilken operationsmetod som bör användas. Vi kommer även ha utbildningar angående svåra infektioner av den här sorten samt föreläsningar över hela länet om såhär svåra bukinfektioner. Sedan är våra datasystem inte helt kompatibla men det arbetas med ett nytt system som vi hoppas kommer underlätta kommunikationen mellan enheter, säger chefsläkaren.

Ärendet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.