Äldre man ofredade ungt kvinnligt butiksbiträde – döms

Publicerad

En man i 70-årsåldern i Västerbottens inland frågade en minderårig butiksanställd kvinna om hon provat olika slags kondomer och om han skulle tillverka en dildo till henne. Nu döms han för två fall av sexuellt ofredande.

Det var i mars i år i en butik i Västerbottens inland som händelserna ägde rum. Vid ett tillfälle frågade den äldre mannen om butiksbiträdet provat olika sorters kondomer med någon kille. Och vid ett annat tillfälle ville han att kvinnan skulle gå med i en grupp där de skulle måla på varandras kroppar. Mannen frågade också kvinnan om han skulle tillverka en dildo till henne.

Mannen har metgett omständigheterna men nekar till brott. Han menar att kvinnan missförstått honom.

Tingsrätten anser dock att detta framstår som en efterhandskonstruktion och att det måste varit uppenbart för honom att en ung tjej skulle uppfatta hans frågor och ordval som sexuellt kränkande.

Mannen döms för två fall av sexuellt ofredande till 80 dagsböter. Mannen ska även betala ett skadestånd på 5 000 kronor till kvinnan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.