Foto: SVT

Här serveras äldre mat för bantare – ”Skrämmande”

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå kommuns matlådor till de äldre som bor hemma får nu kritik för sitt näringsinnehåll.När SVT testar en av portionerna innehåller den bara 300 kcal, vilket är betydligt mindre än rekommendationerna.– Bantarmat, säger dietisten Frode Slinde.

Undersköterskan Emma Sehlstedt är en av dem som reagerat på den mat som serveras till de äldre som bor hemma i Skellefteå. Hon jobbar själv inom hemtjänsten och inspekterar en portion lasagne.

– På nått sätt ser den inte gräddad ut, säger hon till SVT.

Någon smaksensation är det inte heller enligt Elna Lundmark, en av dem som beställt lådan via kommunen.

– Det smakar inte som en lasagne ska smaka. Men den går att äta, det är bara att tvinga i sig, säger Elna Lundmark, som betalar 39 kronor styck för sina matlådor.

Läs även: Professorn om maten: ”Det är skandal”

Ett skrämmande resultat

Oaptitlig eller inte – frågan är om maten är näringsriktig? SVT skickade en av matlådorna, en kycklingrätt på analys. Den visade sig innehålla bara 300 kcal – ett skrämmande resultat, enligt dietisten Frode Slinde som är docent vid Göteborgs universitet.

– Det är lika mycket energi som en kexchoklad. Sedan är det väldigt lite fett, så man kan säga att det är bantarmat, säger Frode Slinde.

Enligt Livsmedelsverket behöver en kvinna i 80-årsåldern mellan 1650 och 2100 kcal per dag. Minst fem gånger så mycket som Elnas matlåda.

– Vi vi vet att den största risken för äldre är undernäring, det är det som gör det skrämmande. För en del är det här den enda varma mat man får under dagen, säger Frode Slinde.

Inte komplett måltid

Ansvarig politiker är Kenneth Fahlesson, som är ordförande i socialnämnden i Skellefteå. Han säger att man inte ska se lådan som en komplett måltid utan att hemtjänsten ska lägga till tillbehör.

– Bröd, sallad, dryck, kanske en efterrätt, säger Kenneth Fahlesson (S).

Men enligt Emma Sehlstedt har inte hemtjänstpersonalen fått höra det och har inte tid avsatt för det heller. Nu ska kommunen utreda vad som har brustit.

– Ja, jag kommer att vidta åtgärder, det är inte godtagbart alltså, säger Kenneth Fahlesson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.